Arhitectii au imbracat o cladire din orasul Düsseldorf, Germania, in nu mai putin de 30.000 de plante care formeaza garduri vii cu o lungime totala de opt kilometri.

Cladirea de birouri Kö-Bogen II a fost proiectata de Ingenhoven Architects, iar fatada verde este, potrivit arhitectilor, cea mai mare de acest gen din Europa.“Kö-Bogen II a fost dezvoltata ca raspuns la situatia urbana actuala”, a spus Christoph Ingenhoven, fondatorul Ingenhoven Architects pentru Dezeen.

Potrivit acestuia, proiectul a fost inspirat de miscarea Land Art, aparuta la sfarsitul anilor 1960 ca parte a preocuparilor pentru mediu, fiind format din cladirea principala, cu o suprafata totala de 42.000 de meti patrati si care atinge 27 de metri in cel mai inalt punct, si o alta cladire, mai mica, cu acoperis verde inclinat accesibil publicului larg.

Plantele care formeaza gardurile vii au fost crescute in pepiniere, arhitectii optand pentru carpen, un soi de arbust care creste local si care este relativ usor de intretinut.

“Gardurile vii din carpen sunt comune in Düsseldorf. Plantele pe care le-am selectat isi pastreaza frunzele pe timpul iernii. Prospera cand sunt expuse catre nord si vest, sunt rezistente la paraziti si nu trebuie sa fie tunse decat de doua sau trei ori pe an”, a precizat Ingenhoven. 

Arbustii vor beneficia de un sistem de irigare care foloseste apa de ploaie. Fatada va fi atent monitorizata si fiecare planta va putea fi inspectata manual datorita potecilor amenajate printre randurile de garduri.

“Verdeata imbunatateste microclimatul orasului, oferind protectie impotriva razelor Soarelui pe timpul verii, reducand caldura urbana, consumand dioxid de carbon, captand umiditatea, absorbind zgomotul si sprijinind biodiversitatea. Beneficiile ecologice ale gardurilor vii din carpen reprezinta echivalentul a aproximativ 80 de arbori foiosi adulti”, sustin arhitectii.

Sursa: spatiulconstruit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *